Wondernieuwsjes‎ > ‎

Jos Mariën (De Kadullen) overleden

Geplaatst 7 dec. 2010 12:51 door Rudy De Saedeleir   [ 2 dec. 2011 01:47 bijgewerkt ]

In Sint-Joris-Winge overleed op 1 december Jos Mariën, bij de oudere Vlaamse generatie folkliefhebbers bekend van de volksmuziekgroep De Kadullen.

Mariën, die eerder bij De Vlier speelde, sloot eind ’69 - op 22-jarige leeftijd - als vijfde lid aan bij de groep ‘Ugo de Clerck’. Die had kort voordien op het folk- en bluesfestival van Oostende de tweede prijs behaald. In februari ’70 koos de groep voor de naam ‘De Kadullen’. Net als de andere groepsleden – Richard Van der Staey, Ugo de Clerck, Erik Schepers en Bodo Van de Voorde – was Mariën een geoefend speler op traditionele instrumenten. Hij speelde trompet, klarinet, tuba, altsaxofoon, accordeon, blokfluit en was ook zanger.

De combinatie van traditionele volksmuziek met niet-traditionele teksten sloeg aan. Met twee elpees (in 1970 en 1973) en drie singles - Den Boemlala (1970), Klaes en trouwt uw leven niet (1970) en ’t Gasthuis (1972) - dreven De Kadullen enkele jaren mee op de succesrijke golf van Vlaamse folkartiesten en –groepen die begin jaren ’70 opstonden. In februari ’76 werden De Kadullen ontbonden.

Muzikaal was Jos Mariën de laatste jaren nog actief als dirigent van het Sint-Ceciliazangkoor Voortkapel en als stichter van Jachthoorngroep ‘de Merode’ en Alpenhoorngroep ‘die Alpenecho’s’. Mariën werd 63.