Wondernieuwsjes‎ > ‎

Tenor Kurt Fleming is niet meer

Geplaatst 21 mrt. 2011 05:01 door Rudy De Saedeleir   [ 2 dec. 2011 01:46 bijgewerkt ]
In het Middelheimziekenhuis in Antwerpen overleed zaterdagavond 19 maart de Vlaamse tenor Kurt Fleming. Hij wordt zaterdag 26 maart in Liedekerke begraven.

Kurt Fleming, geboren in Liedekerke als Freddy Demaegd, zou op 22 maart 70 jaar zijn geworden. Als operazanger overspant zijn carrière meer dan dertig jaar. Met zijn unieke stem kon hij zowel opera, belcanto, operette als musicals aan. Hij was verbonden aan de Opera in Gent, Antwerpen en Brussel en trad op in zowat de hele wereld, inclusief de Scala van Milaan, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waar hij eind jaren ’70 zelfs een tijdje woonde. Hij was echter ook een telg uit een overtuigde Vlaamse familie en bleef Vlaming in hart en ziel. Dat was ook de voornaamste reden waarom hij op radio en tv nooit ‘sant in eigen land’ was.

Kurt Fleming startte zijn muzikale carrière op het label Philips als Freddy Flamengo, onder welke naam hij een Vlaamse en een Duitse elpee opnam. Hij studeerde aan de conservatoria van Brugge en Gent. Zijn internationale doorbraak volgde op de eerste prijs op de wedstrijd Internationale Zangkunst in Roubaix in 1968. De artiestennaam Kurt Fleming, die hij vanaf 1969 gebruikte, sloot beter aan bij die internationale carrière. Er volgden nog een vijftal internationale elpees voor Philips en Arcade, die het vooral in Duitsland vlot tot goud brachten. In de jaren ’80 en ’90 bleef Fleming elpees en CD’s opnemen, maar in Vlaanderen zelf bleef hij veelal miskend.

Kurt Fleming woonde van 1980 tot 2006 in Hekelgem (Affligem). De laatste vijf jaar was hij gestopt met muziek en woonde hij in Ninove, maar hij verbleef vaak bij zijn vriendin Gerda Ceulemans in Rumst. ‘Hij was een beresterke man. Hij zei altijd dat hij honderd jaar ging worden’, getuigt de vrouw. ‘Zijn gezondheidsproblemen begonnen plots eind januari. Hij bleek een aortabreuk te hebben in de buik, maar hij overleefde de zeer zware operatie. Daarna kreeg hij hartritmestoornissen en hij onderging drie overbruggingen. Vervolgens een longontsteking. Telkens spartelde hij er zich door, zo sterk was hij. Vorige dinsdag echter kreeg hij een infectie van de ziekenhuisbacterie en die is hem zaterdagavond fataal geworden, drie dagen voor hij 70 jaar zou worden. Kurt was altijd ‘ne sloeber’, maar ik zal hem hard missen. We kennen elkaar al 38 jaar.’

De begrafenisuitvaart heeft zaterdag 26 maart om 10 uur plaats in de Sint-Niklaaskerk in Liedekerke. Een laatste groet kan worden gebracht in het rouwcentrum Jan Van Droogenbroeck in de Warandestraat 119.