Wonderpraatjes

Zingt Koen Crucke 40 of 42 jaar?

Geplaatst 18 jul. 2010 00:36 door Rudy De Saedeleir   [ 17 jan. 2013 09:18 bijgewerkt ]


De 58-jarige Gentse operazanger en acteur Koen Crucke werd bij de opening van de Gentse Feesten 2010 gelauwerd voor zijn 40-jarige carrière. Maar eigenlijk zou dat ‘zijn 42-jarige carrière’ moeten zijn. 

Volgens het persbericht begon de zanger zijn carrière in 1970 bij de Vlaamse Opera in Gent. Dat klopt niet helemaal, want al in 1968 – Koen was toen amper 16 jaar en nog een slanke jongeman – bracht hij al twee singles uit. Het waren zelfs niet zijn eerste muzikale escapades, want eerder vormde Koen een zangduo (Duo Disney) en zong hij even bij het Terzina Cabaret. 

De twee singles verschenen op label Ideal en waren onvervalste smartlappen. Ze braken niet echt potten, maar het zijn vandaag wel gegeerde collectors items. De eerste single heette ‘Dromen’, met op de b-zijde ‘’t Is zo mooi verliefd te zijn’. De tweede single had een dubbele A-kant, ‘Jij bent de zon’ (een tango) en ‘Blijf toch steeds bij mij’. Op beide singles werd hij begeleid door het Novelty Combo onder leiding van Firmin Steyaert. Diens broer Rudy schreef de liedjes. 

Crucke trad met het Novelty Combo vooral op tijdens schippersbals in de Muide. Via Piaf, Brel en natuurlijk Will Ferdy, kreeg hij interesse voor operette. Op aanraden van Rudy Steyaert volgde hij les Yvonne Vanderieck. Na een paar nummers van Franz Lehar te hebben gezongen bij Karel Locufier, werd hij op zijn 18de aangeworven in het koor van Liane Soudan bij de Gentse opera. Volgens de overeenkomst moest hij zes maanden werken en zes maanden stempelen. 

De voorstelling ‘Koen's verjaardagsshow: 40 jaar muziek’ loopt nog tot en met maandag 26 juli, al zijn de meeste voorstellingen intussen helemaal uitverkocht.
Organiseert U een optreden met Vlaamse artiesten uit de jaren '60, '70 of '80 ? Contacteer Vlaamse Wonderjaren voor een sponsorruil. U plaatst onze banner tussen uw publiciteit of sponsors, wij draaien gratis uw reclamespotje voor uw festiviteiten en plaatsen een bericht op onze website en in onze nieuwsbrief via Facebook.

Will Tura ging al in 1962 internationaal

Geplaatst 28 mei 2010 02:23 door Rudy De Saedeleir   [ 23 feb. 2012 02:12 bijgewerkt ]


Wist U dat Will Tura al in 1962, één jaar voor hij in Vlaanderen zijn grote doorbraak beleefde met ‘Eenzaam zonder jou’, een internationale hit had met een andere compositie van hem? 

Tura nam in 1975 de single ‘Nooit laat ik je gaan' op. Achter de titel stond tussen haakjes ‘Tender Passion’. Dat verwijst naar de originele titel van de compositie, die eigenlijk al dateerde van 1961. Het was Will’s allereerste eigen compositie op piano. Het werd als single opgenomen door het orkest van Willy Albimoor, met wie Will lang optrok in zijn jonge jaren. 

Tura’s ontdekker en toenmalige uitgever Jacques Kluger, de vader van Jean Kluger, had de compositie via zijn vele internationale relaties ook in het buitenland aan de man gebracht. Caterina Valente en Betty Curtis namen het beiden op in het Italiaans met als titel ‘Nessuno Mai’ (Niemand). In de Franse versie werd het opgenomen door Camillo. Ook de populaire Amerikaanse groep Four Aces nam het nummer begin 1962 op onder de titel ‘Lonely Hill’, als dubbele A-kant met ‘It’s All Over But The Crying’. 

Billboard, het Amerikaanse vakblad voor de muziekindustrie, maakt melding van Will’s eerste compositie die internationaal ging in haar edities van 13 november 1961 en van 3 maart 1962, maar de single haalt er niet de top 40. 

In zijn recente biografie vertelt Will Tura dat hij pas tijdens een vakantie in Cannes in 1962 toevallig aan de weet kwam dat zijn liedje internationaal de weg had gevonden. ‘Kluger had het me nooit verteld. Voor mijn platenbaas was het dagelijkse kost dat nummers die via zijn uitgeverij verschijnen in het buitenland geplaatst raakten’, zegt hij daarover in zijn boek.

De eerste Vlaamse Abba-cover

Geplaatst 10 mei 2010 05:33 door Rudy De Saedeleir   [ 23 feb. 2012 02:12 bijgewerkt ]


Wist U dat Joe Harris zaliger al in 1970 - als eerste in Vlaanderen - een cover zong van Abba? 

Wij leerden de groep Abba in Vlaanderen pas in 1973 kennen toen ze als Björn, Benny, Anna & Frida een hit scoorden met 'Ring Ring'. De naam Abba ging pas vanaf 1974 de wereld rond met 'Waterloo'. 

Het liedje 'Als je het een keer hebt gedaan' is gebaseerd op het Zweede liedje 'Tänk Om Jorden Vore Ung', geschreven door Björn en Benny, de twee mannelijke leden van de legendarische Zweedse groep. Van Abba was in 1970 weliswaar nog geen sprake. Het liedje werd oorspronkelijk opgenomen door de The Hep Stars, een van de voorlopers van Abba. De melodie en het liedje werden later internationaal bekend als 'If We Only Had The Time', eind '76 eerst gezongen door Svenne & Lotta, nadien door Andy Williams.

De Vlaamse versie van Joe Harris werd voorzien van een tekst van Nelly Bijl, maar bleef vrij onopgemerkt. Joe Harris brak pas in 1971 bij het grote publiek door met een andere cover, 'Eerst zien en dan geloven', op de melodie van 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep'. 

1-3 of 3