Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Vlaamse liedjes over Fabiola Mora y Aragón

Adamo’s ‘Dolce Paola’ is wellicht het meest bekende liedje over een telg van ons Belgische koningshuis. Maar bestonden er ook (Vlaamse) liedjes over Fabiola de Mora y Aragón, die overleed op 5 december 2014? Ja hoor, we hebben ze hier bij Vlaamse Wonderjaren.

In 1965 bracht Johan Stollz – hij schreef zijn naam toen nog als ‘Stolz’ met één l – de allereerste ode aan de nieuwe Belgische koningin. Ook het b-kantje ‘Parel van Madrid’ ging over Fabiola. In 1970 bracht Eddy Smets – met de hulp van Rocco Granata – de single ‘Fabiola’ uit.

Voorts is er op de lp/cd ‘Intiem’ (1988) van Raymond Van het Groenewoud het liedje ‘Weg met Boudewijn (Leve Fabiola)’, dat Raymond samen schreef met Kamagurka. Fabiola komt ook langs in liedjes van De Nieuwe Snaar (Dynastie Rap, 1986) en Bobby Ranger (Boudewijn, O, Boudewijn, 1980), al gaan die vooral over Boudewijn.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Een keer was er een banket op de Belgische ambassade in New York. “Potverdikke, Reneetje – zo sprak Eddy (Wally) mij altijd aan – ‘k heb hier mijn portefeuille vol met geld, wat moet ik daarmee doen? Leg ze onder je stoel, zei ik al lachend, als we vertrekken zal ik je er aan herinneren. Toen we terug in ons hotel kwamen, had hij zijn portefeuille niet meer bij zich. Wij terug naar de ambassade. Niemand zal ze gepakt hebben, zei Eddy, ik heb ze verstopt boven de watertank van het toilet. En inderdaad, daar vond hij hem onaangeroerd terug. »René Van Roye
Krant van West-Vlaanderen – 12 februari 2016