Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Big Bill (1950)

Armand ‘Big Bill‘ Hombroeckx, synoniem voor de Vlaamse blues, viert vandaag zijn 73ste verjaardag. Dat gebeurt ongetwijfeld ergens in een van ‘zijn’ kroegen op de Oude Markt van Leuven. Dat gebeurt ook zeker niét met ‘ene mee hesp of ene mee kees’.

In de jaren ’70 speelde hij een grote voortrekkersrol in de ontbolstering van de Leuvense muziekscène. In 1975 opende hij de allereerste editie van Rock Werchter in een tent van duizend bezoekers.

In 1982 stond Big Bill mee aan de wieg van Marktrock. Beste quote in deze bijdrage van Rob TV uit 2010: ‘Als je Armand had als stamgast, dan wilde je niet dat hij vertrok, want dan liep er onmiddellijk vijftig man mee naar het volgende café‘ (Steve Turcksin).

Bij Vlaamse Wonderjaren hoor je volgende liedjes van Big Bill:

 • Bobo – 1978
 • Een fuif in ’t midden van de stad – 1976
 • Ene mee hesp – 1974
 • Fritkot Blues – 1978
 • Go Jean-Marie – 1978
 • Hot spots – 1978
 • Kroegen van d’Aa Met – 1978
 • Mokke rock – 1976
 • Pirre for president – 1975
 • Rammelkar – 1978
 • Reel Fun – 1978
 • Sit on it – 1978
 • Stoose Blues – 1974
 • Tes ka – 1980
 • Voordeur Blues – 1975
 • We vliegen d’er in – 1978
 • Weepin’ – 1978

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Een gebeurtenis heeft mijn leven heel fel beïnvloed. Ik word nog emotioneel als ik eraan denk. Het was tijdens de oorlog. Een zoveelste bombardement in Ledeberg, waar ik ben opgegroeid. In die tijd was ik scrupuleus katholiek, echt heel fanatiek. Ik had bidkaartjes: Heilig Hart van Jezus, bescherm dit huis. Ik plakte die als een gek op elke deur in huis die ik tegenkwam. De bommen vielen die dag in een andere wijk, een paar honderd meter verderop. Ik ging nadien terug naar boven, naar mijn kamertje waar ik een bureau had gemaakt van een paar planken. Ik zag dat ik vergeten was om daar een bidprentje te hangen. Toen ik de deur opendeed, zag ik dat een grote steen dwars door het dak op mijn stoel was geknald. Alles in gruzelementen. Als ik daar had gezeten, was ik morsdood geweest. Als dat toeval of geluk was, moet toch iets dat gestuurd hebben. »Will Ferdy
Het Nieuwsblad - 1 december 2015