Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

De eerste Vlaamse Abba-cover

Wist U dat Joe Harris zaliger al in 1970 – als eerste in Vlaanderen – een cover zong van Abba?

Wij leerden de groep Abba in Vlaanderen in 1973 kennen, toen ze als Björn, Benny, Anna & Frida een hit scoorden met ‘Ring Ring’. De naam Abba ging pas vanaf 1974 de wereld rond met ‘Waterloo’.

Het liedje ‘Als je het een keer hebt gedaan’ is gebaseerd op het Zweedse liedje ‘Tänk Om Jorden Vore Ung’, geschreven door Björn en Benny, de twee mannelijke leden van de legendarische Zweedse groep. Van Abba was in 1970 weliswaar nog geen sprake. Het liedje werd oorspronkelijk opgenomen door de The Hep Stars, een van de voorlopers van Abba. De melodie en het liedje werden later internationaal bekend als ‘If We Only Had The Time’, eind ’76 eerst gezongen door Svenne & Lotta, nadien door Andy Williams.

De Vlaamse versie van Joe Harris werd voorzien van een tekst van Nelly Bijl, maar bleef vrij onopgemerkt. Joe Harris brak pas in 1971 bij het grote publiek door met een andere cover, ‘Eerst zien en dan geloven’, op de melodie van ‘Chirpy Chirpy Cheep Cheep’.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« We dronken graag iets, ja. Voor onze optredens kregen we van Will (Tura) een karton whisky – Johnnie Walker. Dat karton was vaak leeg als we na het optreden terugkeerden. Let op, dat waren geen optredens zoals we die vandaag kennen, hè. We speelden eerst twee uur balmuziek, dan was er een optreden van Will, pauze, nog eens Will en dan speelden we de finale. En we dronken alleen tijdens de pauze en na het optreden. »Leo Caerts
Focus Knack, 25 januari 2017