Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Enny Denita (1928-2022)

Enny Denita – echte naam Enny Thiriart – werd geboren op 9 april 1928 in het intussen verdwenen Antwerpse dorpje Lillo. Haar eerste plaat nam ze in 1949 op als zangeres bij het Metropolis Amusements Ensemble van Marcel Hellemans, waar ze bleef zingen tot 1953.

Enny beleefde haar grote muzikale doorbraak in Vlaanderen en Nederland pas in de zomer van 1958 met ‘Bittere Tranen’, waarvan toen meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht, wat zeker voor die tijd uitzonderlijk veel was. Ze zou dat succes dan ook nooit meer kunnen evenaren.

Na de geboorte van haar enige dochter in 1962, zette Enny Denita haar muzikale carrière op een laag pitje, al bleef ze tot de vroege jaren ’80 een regelmatige gaste in allerlei revues, onder meer met Bob Benny en Jan Theys.

Ze overleed op 14 juli 2022 in het woon-zorgcentrum Smeedeshof in Oud-Turnhout. Ze was 94.

Bij Vlaamse Wonderjaren hoor je volgende 11 liedjes van Enny Denita:

 • Een gitaar, een wijde zee – 1958
 • Eenzame uren – 1958
 • Ik ben de hemel dankbaar – 1958
 • Jong van hart en grijze haren – 1958
 • Nu wil ik jou niet meer – 1958
 • Papieren rozen – 1959
 • Rode anemonen – 1958
 • Tijd heelt nooit de smart – 1961
 • Uit het oog, uit het hart – 1958
 • Veel bittere tranen – 1958
 • Waarom – 1958

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Op mijn vijftiende was ik een idool met een platencontract, onze eigen versie van France Gall. Ik mocht zelfs op tournee in Duitsland. Op een dag zei de baas van Philips: “Je hebt een manager nodig.” Hij stelde Milo De Coster voor, die ik niet kende. Milo introduceerde me in de showbizzwereld, maar hij was ook heel narcistisch en dictatoriaal. Ik moest zo lopen, zo bewegen, zo praten. “Zonder mij ben je niets”, zei hij. In interviews antwoordde hij soms in mijn plaats. Als ik die gesprekken nu herlees, herken ik mijn eigen woorden vaak niet. Ik moest er ook uitzien zoals hij dat wilde. Ooit heb ik een jaar met groen haar rondgelopen, omdat hij een sponsordeal had met een haarlakbedrijf. »Liliane Saint-Pierre
Knack - 5 december 2018