Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Het belang van Canzonissima

De BRT-televisie organiseerde de liedjeswedstrijd Canzonissima vier keer, in 1963, 1967, 1968 en 1971. In de onpare jaren was dat om de Belgische vertegenwoordiger aan te duiden voor het Eurovisiesongfestival.

Enige uitzondering was 1968, toen het een gewone (tiendelige) liedjeswedstrijd was voor jong talent. Voor de Vlaamse showbizz was het mee de aanzet tot een vijftal zeer succesvolle jaren. Vooral Canzonissima 1968 ging de geschiedenis is omdat de jury de nog vrij onbekende Marc Dex telkens de grond inboorde. Het publiek vond hem echter fantastisch en het programma werd zijn grote doorbraak.

De naam van programma was geïnspireerd op een populaire muzikale variétéshow op de Italiaanse RAI, die liep van 1958 tot 1974.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Van die hele flower power-periode is mij meer de romantische kant bijgebleven dan het politieke engagement. Ik was in 1968 op bezoek bij een vriend in Los Angeles en daar hing de liefde echt in de lucht. Iedereen was lief voor elkaar, overal bloemen. Op een dag maakten we een boottochtje en passeerden we een groot bord met de tekst "Love is love". We hebben toen prompt samen een liedje geschreven met die titel. Ik heb het eerst uitgebracht in het Engels en later in het Nederlands. »Will Tura
De Standaard - 13 mei 2008