Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Hugo Dellas (1938-2021)

Hugo Dellas, echte naam is Hugo Wagemans, was wellicht een van Vlaanderens warmste (zang)stemmen ooit.

In het collectieve geheugen zit vooral het kenwijsje dat hij inzong voor die heerlijke jeugdserie Het Zwaard van Ardoewaan op de toenmalige BRT. Hij speelde in de tv-reeks ook de rol van Dirk.

In 1967 nam hij met ‘De Torens van Babel’ deel aan Canzonissima, de preselectie van het Eurovisiesongfestival, maar zijn liedje werd uitgesloten omdat het langer was dan drie minuten. Het liedje werd wel zijn eerste hit.

Dellas keek ook veel verder dan Vlaanderen. Hij nam eveneens meerdere Franstalige singles op en toerde mee in voorprogramma’s van artiesten als Mireille Mathieu, Salvatore Adamo, Hugues Auffray, Demis Roussos en Gilbert Bécaud.

Hij overleed op 27 maart 2021. De VRT meldde pas op 1 juni 2021 als eerste zijn overlijden.

Bij Vlaamse Wonderjaren hoor je deze zes liedjes van Hugo:

  • De torens van Babel – 1967
  • Het zwaard van Ardoewaan – 1972
  • Jazz met de muze – 1967
  • Langs de Autostrade – 1970
  • Melancholy Man – 1970
  • Praat enkel zacht (Godfather thema) – 1972

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik denk dat ik overleefde omdat ik mijn optredens altijd goed verzorgde. Ik wilde mijn geld waard zijn. Ik was als de dood dat mensen zouden zeggen: Tura is zijn geld niet meer waard. Ik was me al heel vlug bewust van het belang van mijn optredens. Begin jaren zeventig trok ik een heel jaar elke zaterdag naar Parijs om daar zangles te volgen bij een operazanger. Dat is toch het minste wat je van een zanger mag verwachten: dat hij niet vals zingt, dat zijn toonzetting juist is. Okay, dat is misschien een talent, maar toch moet je nog in de leer. In Parijs leerde ik zingen vanuit de buik. Ik bedoel: de adem in de buik trekken. Ik wist niet dat dat kon. Ik heb het daar, in Parijs, moeten leren. Ik zong er geen Tura-liedjes, klanken moest ik zingen. Oe's en A' en O's. En toonladders. Ja, gelijk de kinderen in de muziekles dat moeten doen: wat de piano voorspeelt, nazingen. »Will Tura
Het Nieuwsblad - 24 oktober 1998