Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Jean Blaute (1952)

Vlaanderens succesvolste producer Jean Blaute, links vooraan bij De Centimeters, wordt vandaag 72. Vanaf het midden van de jaren ’70 is zijn invloed op onze Vlaamse muziek, als producer en multi-instrumentalist, ronduit indrukwekkend, denk maar aan zijn werk voor Big Bill, Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, De Kreuners, Clouseau, Erik Van Neygen, Luk Vankessel, Urbanus, Zjef Vanuytsel, Kamagurka of Jan De Wilde. En dan vermelden we hier enkel nog maar zijn werk voor onze Vlaamstalige artiesten. Een hartelijke, Jean!


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Na mijn legerdienst moest ik langsgaan bij Jean Kluger, de producer van Will Tura. Will had met me opgeschept, maar Kluger wilde weten welk vlees hij in de kuip had. Hij had een singletje van Jim Reeves bij, An Old Christmas Card, waarvan hij Will een Nederlandstalige versie wilde laten maken. Hij liet me dat nummer horen en vroeg me welke instrumenten ik hoorde – om me te testen. ‘Een drum, een bas en een gitaar.’ ‘Goed, ’ zei hij, ‘en hoeveel violen?’ Ik twijfelde: ‘Vier?’ Ook dat klopte. ‘En hoeveel altviolen?’ Een altviool? Nog nooit van gehoord. Ik heb toen op basis van wat ik van altinstrumenten uit de fanfare kende ‘twee’ geantwoord. Dat bleek juist te zijn. En plots was ik orkestleider van Will Tura en mocht ik voor die single het arrangement schrijven en de opname doen. ‘Een oude kerstmiskaart’ heette die. »Leo Caerts
Focus Knack, 25 januari 2017