Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Louis Baret (1914-2003)

Het is vandaag de geboortedag van Louis Baret ( 27 maart 1914 – 29 januari 2003). Hij stond bekend als de zingende haarkapper uit Merksem, was een van de allereerste dj’s op Radio Luxemburg en schreef ruim tweeduizend – veelal plezante – liedjesteksten en sketches.

Vooral Bobbejaan Schoepen deed vaak beroep op zijn schrijftalenten. In het geval van de vertaling van ‘Pub with no beer’ (Café zonder bier) was het echter Baret die Bobbejaan moest overtuigen om het op te nemen. Aan het fameuze café gaat een hele historiek vooraf die teruggaat naar 1943 en het Day Dawn Hotel in het Australische Queensland. Amerikaanse soldaten hadden er de hele biervoorraad ‘soldaat’ gemaakt. Een boer die ’s anderendaags zijn dorst kwam lessen, kreeg te horen dat er geen bier meer was en hij schreef er een gedichtje over. Het werd twaalf jaar later op muziek gezet en als b-kantje opgenomen door Slim Dusty. Het volledige originele verhaal (in het Engels) vind je hier.

Ook aan Will Tura, Marva, Rina Pia, Jimmy Frey en tientallen andere namen leverde Louis Baret teksten. In de jaren ’50 nam hij zelf ook veertien 78-toerenplaten op voor Philips. Als quizmaster was hij een voorloper van Tony Corsari.


Bekijk ook

Je zou ook interesse kunnen hebben in...