Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Marli, de illustere doublure van Marva

‘Geef mij nog een kans’, de Vlaamse vertaling van ‘Donne moi ma chance’, was in 1963 het succesdebuut van Marva. Maar wie kent ook nog de Vlaamse coverversie van ene illustere Marli?

Het plaatje verscheen in dezelfde periode als Marva’s debuut op het Brusselse label Teeny Records, een dochter van het Ronnex-label van de Antwerpse Albert Van Hoogten. Als zakenman en ontdekker van Freddy Sunder en Burt Blanca was hij in de ontluikende muziekwereld van de jaren ’50 zijn tijd ver vooruit.

Hij lanceerde in 1955 het eerste Vlaamse popblad Song Parade en introduceerde in 1958 in ons land ook ‘rackjobbing’. Hij plaatste in alle platenwinkels aparte rekken met goedkope plaatjes met op elke kant een coverversie van een hit van toen.

Deze plaatjes mikten op de ‘teenagers’ en kostten slechts 39 frank, tegenover 66 frank voor de singles van de originele artiesten. Teeny Records had toen ook een maandelijks programma op Radio Luxemburg.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik heb in mijn leven zelden een interview gegeven. Ik wilde niet op de voorgrond staan. Ik wist toch wat de eerste vraag zou zijn: "Spijtig van die karamellenverzen, hè. Wanneer gaat Tura nu eindelijk eens een fatsoenlijke tekst schrijven?". Het is zo makkelijk om te oordelen. Niemand van die journalisten die dat zei, heeft Tura ooit live gezien. En, er is niets moeilijker dan een karamellenvers te schrijven dat mensen raakt. Het refrein van de grootste hit van Johnny Halliday gaat zo: 'que je t' aime, que je t' aime, que je t' aime, que je t' aime...' »Jean Kluger
Knack - 7 februari 2007