Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Nelly Byl (1919-2011)

25 maart is de geboortedag van Nelly Byl (1919 – 2011), een van onze belangrijkste Vlaamse liedjestekstschrijvers ooit. Met het repertoire dat Nelly bijeen pende kun je tientallen uren vullen.

Alleen al voor Will Tura schreef ze bij benadering vierhonderd liedjesteksten, maar het aantal artiesten dat haar teksten gebruikte, van de vroege jaren ’50 tot diep in de jaren ’90, bedraagt meer dan honderd.

Eigenlijk brengt Vlaamse Wonderjaren dagelijks een hommage aan Nelly, want per 24 uur hoor je gemiddeld wel dertig of meer liedjes waarvan zij de tekst schreef.

Nelly Byl schreef meer dan 2.000 – veelal Vlaamse – liedjesteksten. Liedjesteksten die ze voor Will Tura waren onder meer Draai 797204, El Bandido, Heimwee Naar Huis, Arme Joe, M’n Airhostess, Vergeet Barbara en De Noorderwind.

Ook de liedjesteksten van Marva uit de jaren ’70 waren voor het grootste deel door Nelly geschreven. Voor Jimmy Frey schreef ze ‘Zo Mooi, Zo Blond en Zo Alleen’ en voor Paul Severs ‘Geen Wonder dat ik Ween’.

De vlot meertalige Byl kende ook succes in het buitenland: zo konden de Gibson Brothers met Que sera mi vida een internationale hit scoren. Nelly Byl, die in Ukkel woonde, overleed daar woensdag 30 november 2011 in het Edith-Cavellziekenhuis. Ze werd 92.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik heb destijds gezegd tegen Miel Cools dat hij Boer Bavo moest opnemen. Hij wou af van 'goede' teksten, wilde populaire nummers gaan zingen. Maar ik heb hem tegengehouden. Toch straf, hé. De 'vreemdeling' die geen woord Nederlands sprak toen hij hier arriveerde, werd een van de voortrekkers van de Vlaamse kleinkunst. Ik weet niet waarom taal me altijd zo aangetrokken heeft. Ik had ook graag universiteit gedaan, etymologie gestudeerd. Maar goed dat het niet gelukt is, zegt mijn vrouw altijd, ge had nooit een frank verdiend. »Rocco Granata
Het Belang van Limburg - 26 oktober 2013