Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Romain Deconinck (1915-1994)

Vandaag is de geboortedag van Romain Deconinck (1915-1994), boegbeeld van het Vlaamse volkstheater. Ook muzikaal was deze Gentenaar actief, vooral in het bakelieten tijdperk, de tweede helft van de jaren ’50.

Voor zover bekend zong hij toen zes 78-toerenplaten in, allemaal plezante liedjes uiteraard. In de jaren ’70 en ’80 verkochten zijn moppen-elpees – ‘Hier spreekt men Gents’, samen met Leo Martin en de reeks ‘De Peperbus’ – als zoete broodjes.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Mijn kleinste publiek? Vijfenveertig man, in Roeselare, halverwege de jaren zestig. Ik zie het nog zo voor me: twee rijen in een lege zaal. Toen ben ik hard geschrokken. Want ik had net een enorm succes met El Bandido. Wanneer heb jij je affiches opgehangen, vroeg ik aan de inrichter van het concert. Een uur geleden? Natuurlijk was ik geprikkeld, want El Bandido was een kanjer van een hit. Maar ik heb gezongen alsof de zaal volzat. Het was hard werken, die avond. Want terwijl je zingt, zit je met de gedachte: wat zal het morgen zijn? »Will Tura
Het Nieuwsblad - 31 juli 2010