Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Toone De Plekker (1927-2007)

1 oktober was de geboortedag van Toone De Plekker (1927-2007), die eigenlijk Jean-Antoine Dekoster heette. Tussen 1973 en 1977 werd hij een vedette in Vlaanderen dankzij «In ’t Lieg Plafon», het radioprogramma bij Omroep Brabant volledig in het Brusselse dialect.

Daarin floreerden ook andere Brusselse coryfeeën als Louwee van ’t Lieg Plafon, Remy Ray, Lange Jojo, Onze Charel, Jef Van Maria, Klaane Jan en Stafke, de Ket van Brussel. Toone was toen al een van de bekendste Brusselse revue-artiesten. Beroepshalve was hij boekhouder bij de (toenmalige) RTT.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Ik werd op mijn achttiende ontdekt door Wannes Van de Velde tijdens het Blues- en Skifflefestival in Hove. Een gelukkig toeval, het verbaasde me vooral hoe gemakkelijk het ging. Ik dacht: is dit het maar? Hoef je er nu echt niet meer voor te doen om rijk en beroemd te worden? Ik vond het zelfs een beetje verdacht. Het eerste plaatje dat ik uitbracht met Lamp, Lazerus en Kris, werd een hitje. Plots klonk overal "De onverbiddelijke zoener". Terwijl we in mijn ogen maar een onnozel liedje hadden geschreven. Ik kon niet geloven dat het allemaal vanzelf ging. En helaas bleek nogal snel dat het niet vanzelf zou blijven gaan. Want je zult het altijd zien: net als je denkt dat je ongenaakbaar bent, deelt het leven zijn raakste klappen uit. Zoals toen ik een paar jaar later mijn eerste soloplaat uitbracht. Na amper drie maanden werd ze al uit de handel genomen. »Kris De Bruyne
Knack - 17 maart 2010