Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Toone De Plekker (1927-2007)

1 oktober was de geboortedag van Toone De Plekker (1927-2007), die eigenlijk Jean-Antoine Dekoster heette. Tussen 1973 en 1977 werd hij een vedette in Vlaanderen dankzij «In ’t Lieg Plafon», het radioprogramma bij Omroep Brabant volledig in het Brusselse dialect.

Daarin floreerden ook andere Brusselse coryfeeën als Louwee van ’t Lieg Plafon, Remy Ray, Lange Jojo, Onze Charel, Jef Van Maria, Klaane Jan en Stafke, de Ket van Brussel. Toone was toen al een van de bekendste Brusselse revue-artiesten. Beroepshalve was hij boekhouder bij de (toenmalige) RTT.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Alain Lelièvre, een platenbaas uit Hasselt, kwam in 1971 naar mij toe met de vraag of ik een nummertje kon schrijven voor Samantha, een Antwerpse zangeres die tot dan enkel covers had gezongen. Omdat mijn vrouw en ik destijds zot waren van Spanje, koos ik voor een liedje in de Spaanse sfeer. Ik heb het nummer in één ruk geschreven. Eviva España was eigenlijk de werktitel, want het is gebrekkig Spaans. Leve is in het Spaans immers y viva, wat wordt uitgesproken als ebiba. Maar ik kende geen Spaans. Ik herinnerde mij wel nog een nummertje uit de lessen Latijn over paus Pius XII: Eviva Pio Duodecimo. Ik had aan Leo Rozenstraten gevraagd om een tekst bij dat liedje te maken, maar ook hij vond geen goede titel, zodat die Latijnse titel is gebleven. Een goede zaak, want die titel sloeg enorm aan. »Leo Caerts
Het Belang van Limburg, 16 november 2013