Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Vlaamse liedjes over Fabiola Mora y Aragón

Adamo’s ‘Dolce Paola’ is wellicht het meest bekende liedje over een telg van ons Belgische koningshuis. Maar bestonden er ook (Vlaamse) liedjes over Fabiola de Mora y Aragón, die overleed op 5 december 2014? Ja hoor, we hebben ze hier bij Vlaamse Wonderjaren.

In 1965 bracht Johan Stollz – hij schreef zijn naam toen nog als ‘Stolz’ met één l – de allereerste ode aan de nieuwe Belgische koningin. Ook het b-kantje ‘Parel van Madrid’ ging over Fabiola. In 1970 bracht Eddy Smets – met de hulp van Rocco Granata – de single ‘Fabiola’ uit.

Voorts is er op de lp/cd ‘Intiem’ (1988) van Raymond Van het Groenewoud het liedje ‘Weg met Boudewijn (Leve Fabiola)’, dat Raymond samen schreef met Kamagurka. Fabiola komt ook langs in liedjes van De Nieuwe Snaar (Dynastie Rap, 1986) en Bobby Ranger (Boudewijn, O, Boudewijn, 1980), al gaan die vooral over Boudewijn.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Eigenlijk had ik in 1963 Canzonissima moeten winnen en naar het Songfestival gaan. Ik zong toen 'Luister naar de wind', waarvan alle kranten schreven dat het me op het lijf geschreven was en dat ik mijn ticket voor het festival al op zak had. Tot bleek dat ene Hans Lauwer in de jury zat, en er een lied gekozen werd dat hij had gecomponeerd. Wat moest ik daarvan denken? In 1965 ben ik dan naar Napels gegaan met 'Als het weer lente wordt'. België was winnaar op de algemene repetitie, maar toch ben ik naar huis gekomen met een mooi rond getal. Dat is ook zoiets waar ik me vandaag de dag nog altijd vragen bij stel. Ik voelde me verschrikkelijk, toen. Het was het prille begin van mijn carrière. »Lize Marke
De Standaard - 12 april 2003