Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Yvonne Verbeeck (1913-2012)

Yvonne Verbeeck, geboren op 7 december 1913 in Rumst, stond als kind in haar geboortedorp bekend als ‘Yvonneke van De Mast’, naar de bekende fietsenzaak van haar ouders in de Kerkstraat. Het waren de lokale koster en componist Abel Frans die de zangkwaliteiten van de jonge Yvonne ontdekten en stimuleerden. Ze begon haar carrière in 1932 als klassieke sopraanzangeres bij de NIR, de verre voorloper van de VRT. Ze was als actrice zowel in het theater als op televisie te zien. Kinderprogramma’s, luisterspelen, bonte avonden, ze deed het allemaal. Ook bij de populaire Antwerpse Radio Kerske van Georges De Caluwé was ze actief.

Toen in de Tweede Wereldoorlog door het Werk Stichting Koningin Elisabeth werd gevraagd om op te treden voor de soldaten schakelde ze over naar operette, schlagers en komische acts. Na de oorlog trad ze veel op in de Antwerpse revues met Charel Janssens, Tony Bell, René Bertal en Edward Deleu. Daarna werkte ze tien jaar samen met Gaston en Leo in de Ancienne Belgique. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door haar optredens in de tv-sketches en films van Gaston & Leo.

Ze speelde ook mee in verscheidene films. Op latere leeftijd bleef ze actief en trad ze op voor goede doelen en voor bejaarden. Om haar publiek te bedanken, maakte ze in 2005 nog de dvd ‘Artiestenleven’, met een monoloog waarin ze haar publiek uitlegt welke energie ze van hen kreeg in haar carrière van ruim 75 jaar.

Toen ze 96 jaar oud was, zei Yvonne Verbeeck nog in interviews dat ze vastbesloten was om honderd jaar te worden. Ze overleed op 98-jarige leeftijd op 26 februari 2012.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Eén keer heeft papa me meegenomen naar onder, in de mijn. Niet om te werken, dat wou hij absoluut niet. Maar ik moest zien wat hij allemaal voor ons deed. Voor mama, mijn zus, voor mij. In wat voor miserie hij moest werken. Zodat ik zou beseffen dat ik een stiel moest leren. Hij dacht dat je geen geld kon verdienen met muziek maken. Zijn broer Vincenzo was een halve beroepsmuzikant die ging spelen op communiefeesten, tijdens trouwpartijen, bij vormsels. Maar uiteindelijk kwam hij meer dronken zonder geld thuis dan iets anders. Zijn kindjes zijn regelmatig met honger moeten gaan slapen. En toch wilde ik muzikant worden. »Rocco Granata
Het Belang van Limburg - 26 oktober 2013