Vlaamse Wonderjaren

Dit speelt nu bij Vlaamse Wonderjaren:

Zaki (1945)

Een bekende jarige op deze 23 maart is de Gentse duizendpoot Zaki. Jackie Dewaele, zoals hij werd geboren, wordt 77. In 1973 maakte hij al een muzikale aanklacht tegen de milieuvervuiling, samen met De Hartjes alias de Nederlandse zusjes Bianca, Stella en Patricia Maessen, ook bekend als Hearts of Soul (‘Waterman’) en Dream Express.

Zaki brak eind jaren ’60 door als deejay, aan de zijde van Mike Verdrengh in de rondreizende discobar Mike & Zaki Show . Hij maakte ook naam bij BRT2 Omroep Oost-Vlaanderen, nadien Omroep Brabant met programma’s als Er komt geluid uit het behang en Jamazaki. Op de BRT-televisie presenteerde hij de jeugdprogramma’s Tip-Top en Tienerklanken. 

Net als meerdere andere populaire deejays van die tijd waagde hij zich ook aan plaatopnames. In totaal zijn van Zaki zes singles bekend: vier Vlaamstalige en twee Engelstalige, waarvan eentje in duet met Mike Verdrengh. Zijn eerste single nam hij in 1970 op: De ballade van de gevangene/Alfons. Beide opnames bestonden uit fragmentjes van liedjes van Will Tura, die door Zaki tot een verhaal werden verweven.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

« Mijn kleinste publiek? Vijfenveertig man, in Roeselare, halverwege de jaren zestig. Ik zie het nog zo voor me: twee rijen in een lege zaal. Toen ben ik hard geschrokken. Want ik had net een enorm succes met El Bandido. Wanneer heb jij je affiches opgehangen, vroeg ik aan de inrichter van het concert. Een uur geleden? Natuurlijk was ik geprikkeld, want El Bandido was een kanjer van een hit. Maar ik heb gezongen alsof de zaal volzat. Het was hard werken, die avond. Want terwijl je zingt, zit je met de gedachte: wat zal het morgen zijn? »Will Tura
Het Nieuwsblad - 31 juli 2010